Historien bag DOK5000

DOK5000 er et historisk lokale i Odense By, som siden 2013 har været en vigtig del af den nye byplan ved havnen. Lokalet har en spændende historie bag sig, som du kan blive klogere på her.

Odenses industrielle storhedstid

I 1905 blev de første sten lagt ved Havnegade. Dengang blev ejendommen brugt som korntørringsanlæg. Men en stor brand ved havnen betød, at bygningen gik op i flammer i 1925. Bygningen blev genopført i 1929 – denne gang med mere plads og moderne løsningskapacitet.

Tidligere var lokalet kendt som JJ Larsens Pakhus. Fra begyndelsen af 1900-tallet var Odense Havn fyldt med korn- og foderstofsvirksomheder. Dengang fragtede man korn fra havnekanten og hen til de store kornlagere.

I 90 år stod bygningen på havnen med forskellige ejere. Fyens Andels Foderstofforretning (FAF) ejede blandt andet lokalet og senere Dansk Landbrugs Grovvareselskab (DLG). I bygningens levetid blev der brugt utallige timer på at fylde korn i 50 kg sække, som blev kørt ud til de fynske landmænd. I høstsæsonen kørte de mere eller mindre døgnet rundt for at nå det hele.

i DOK5000 er de historiske detaljer bevaret, så lokalet emmer af stemning
Originale detaljer fra DOK5000s historie som kornhal

Fra korn til kultur

I 1980’erne og 90’erne svinder livet på havnen lige så stille ind, da arbejdet bliver mere maskindrevet. DLG flytter deres produktion ud af bygningen i 2011. Byggeselskabet, Olav de Linde, så potentiale i den gamle industribygning. Olav de Linde overtog derfor kornhallen i 2012. Her gik de i gang med en ombygning af lokalet for at skabe et kulturelt samlingspunkt ved Odense Havn.

Med respekt for bygningens historie blev DOK5000 omdannet til et moderne og alsidigt venue med genbrugsmaterialer. De bærende trækonstruktioner, bjælker, gitterdragere og spær er bevaret – i dag emmer lokalet af stemning så snart, at du træder ind ad dørene. Du kan endda stadig fornemme duften af korn.

Under renoveringen havde Olav de Linde fokus på at genbruge materialer. Taget blev repareret og forstærket med træ fra et nedrevet bygningskompleks i Aalborg. Og murstenene i de nye dele af bygningen er også fra tidligere byggeprojekter, som byggeselskabet har arbejdet med.

Renoveringen blev indstillet til Renoverprisen i 2015, som hylder Danmarks bedste renoveringsprojekter. Du kan læse mere om renoveringen her. Vil du hellere lytte til historien? Så lyt med i episode 5 “Kultur i kornlageret” i sæson 1 af podcasten Bygninger Fortæller af Renoverprisen.

Tidligere lejere i DOK5000

I dag er DOK5000 et venue, som de fleste Odenseanere kender til. I 2013 bød Anders Nyborg og Lisbeth Gellert velkommen til de første gæster i DOK5000’s to lokaler. Her blev DOK5000 brugt som et fleksibelt kulturhus til alt fra teater, messer og festivaler til fester. Lejerne var med til at udvikle stedet og få lokalet på landkortet. Desværre gik virksomheden konkurs, da corona-nedlukningen ramte landet i 2020.

Sidenhen kom nye lejere til. Perioden med restriktioner og nedlukninger fortsatte, og det betød, at de også gik konkurs.

DOK5000's nye lejere har mange års erfaring med eventbranchen
Hos Evenues er I i trygge hænder fra start til slut, når I holder firmaarrangement i DOK5000

Evenues overtager DOK5000

I 2023 overtog venue-virksomheden, Evenues, det historiske lokale i Odense. Evenues har store ambitioner for det rustikke eventspace ved havnen. En hyggelig træterrasse blev bygget, industrikøkken og flere toiletter tilføjet, nyt epoxy gulv blev lagt og en stilfuld vinbar blev skabt i den gamle teatersal.

Evenues blev stiftet i 2021 af partnere med mange års brancheerfaring indenfor oplevelser til erhverv og private med gastronomien i fokus. Vi skaber også events for erhverv og private ved vores venues Moltkes Palæ og Pakhus Bryggen i København.

Partnerkredsen har erfaring med sig fra steder som Langelinie Pavillonen, D’Angleterre, Søllerød Kro, Admiral Hotel m.fl. Ejerkredsen og den daglige ledelse består af Noomi Lind Rønne, Allan Hansen, Rasmus Møller Nielsen, Casper Bruun Jensen og Sam Critchley.

Har du spørgsmål eller vil du på rundvisning i DOK5000?